Türk mutfak kültüründe tahinin faydalarından yararlanmak için birçok tarifte kullanımına rastlamak mümkün. Özellikle sabah kahvaltılarda pekmez ile kullanımının yanı sıra kek, börek, meze, salata, çörek ya da birçok sos tarifinde tahinin kullanıldığını görebilirsiniz. Ayrıca tahin ile yapılan tahin helvası da Türk mutfak kültüründe oldukça önemli bir yere sahip gelenekselleşmiş tatlılardan biri olarak gösteriliyor.
Türk mutfağının yanı sıra Ortadoğu ve özellikle de Filistin mutfağında da önemli bir yere sahip olan tahinin ana maddesi susam. Susamın çeşitli işlemlerden geçerek sıvı hale getirilmesi ile elde ediliyor.
Tahin içindeki malzemeler nelerdir?
Havalar soğudukça ve tahin tüketimi arttıkça çoğu kişi tahinin hangi malzemelerden ve nasıl yapıldığını araştırmaya başladı. Tahin içerisinde tek bir malzeme bulunuyor o da sayısız faydası olan; susam. Ancak tahinin tek bir malzeme içe yapılıyor olması sizi aldatmasın. Günümüzde doğal içerikli tahine ulaşmak oldukça zor. Fabrikalarda üretilen bazı tahin markalarının içerisinde ilave yağ yer alabiliyor. Bu da tahinin besin değerinin değişmesine neden olabiliyor. Bu yüzden tahin alırken içeriğine dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca hangi yöntemler ile üretildiği bilgisini de araştırabilirsiniz.
Seyidoğlu Gıda ekibi olarak ürettiğimiz tahin ise üretim sürecinde şu aşamalardan geçiyor;
- Öncelikle susamların içinde bulunan yabancı maddelerin temizlenmesi ve ayrılması için susamlar eleme işleminden geçirilir.
- Eleme işleminden geçerek temizlenen susamlar kabuklarının daha rahat soyulabilmesi için mevcut susam miktarın 5 katı olacak şekilde ayarlanan su içerisine konur.
- Su içerisinde yaklaşık 6 saat kadar bekletilir ve bu ıslatma suyu süzülerek susam taneleri silindir şeklindeki hazneye alınır. Silindir şeklindeki kabın içinde bulunan paletler ile karıştırılarak adeta dövülür. Böylece kabukların susamlardan ayrılması sağlanır.
- Kabuklar ve susam içinden oluşan karışım kabukların ayrılması için uygun olarak hazırlanmış tuzlu su çözeltisinin içerisine aktarılır. Tuzlu suyun yoğunluğu sayesinde kabuklar ve susam içleri birbirinden ayrılmaya başlar. Taneler tuzlu suyun üst yüzeyine çıkmaya başlar.
- Soyulmuş ve kabuklardan tamamen arındırılmış olan susam içleri soğuk su ile yıkanır. Böylece tuzlu sudan kaynaklanan tuz tamamen temizlenene kadar bu yıkama işlemi birkaç defa tekrarlanır.
- Yıkanan ve tuzdan da arındırılan susam içleri santrifüjden geçirilerek üstündeki sulardan da arındırılır. Susamlar böylece öğütme işlemi için hazır hale getirilir.
- Öğütme işleminde susam içleri soğutulur ve ezilmeye alınır. Ezme işlemi modern değirmenler ile gerçekleştirilir.
- Artık tüketimi hazır hale gelen tahin dolum öncesi Türk Gıda Kodesine uygunluğu belirlendikten sonra dolum işlemine geçilir.
- Dolum makinasına gelen tahin el değmeden ambalajlara doldurulur ve hava ile temas etmeden hemen kapatılır.
Bütün bu işlemlerden geçerek sizin için el değmeden titizlikle üretilen tahini gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Tahin içindeki vitaminler
Tahin tüketen birçok kişinin merak ettiği konuların başında tahinin hangi vitaminlere sahip olduğu ve nelere iyi geldiğidir. Özellikle kahvaltılarda sıkça kullanılan tahinin içinde yer alan vitaminler ve değerleri şu şekildedir;
B6 Vitamini: 0.15 mg
Folat, DFE: 98 Qg
A Vitamini, RAE: 3 Qg
A Vitamini, IU: 67 IU
E Vitamini: 0.25 mg
Toplam Doymuş Yağ Asitleri: 7.53 g
Toplam Tekli Doymamış Yağ Asitleri: 20.3 g
Toplam Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: 23.56 g
Tahin içeriğinde bulunan bu vitaminler sayesinde kalp sağlığından kemik sağlığına birçok fayda sağlamaktadır.
Tahinin besin değeri
Tahinin faydalarından yararlanmak için tahini düzenli olarak tüketmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri tahinin kaç kalori olduğu ve besin değeridir. Pekmez gibi başka ürünlerle sıkça tüketilen tahinin beraber tüketildiği diğer besine göre kalorisi ve besin değerleri değişebilmektedir. Ancak tahini tek başına tüketiyorsanız;
- 1 yemek kaşığı tahin 89.25 kalori
- 1 çay bardağı tahin 595 kalori
- 1 su bardağı tahin 1190 kalori
değerlerine sahiptir. Ayrıca 100 gram tahinin içeriğinde yer alan besin değerleri ise şunlardır;
- Su: 3.05 g
- Yağ: 53.76 g
- Lif: 9.3 g
- Kalsiyum: 426 mg
- Magnezyum: 95 mg
- Potasyum: 414 mg
- Çinko: 4.62 mg
- Riboflavin: 0.47 mg
- Protein: 17 g
- Karbonhidrat: 21.19 g
- Şeker: 0.49 g
- Demir: 8.95 mg
- Fosfor: 732 mg
- Sodyum: 115 mg
- Tiamin: 1.22 mg
- Niasin: 5.45 mg
Görüldüğü üzere tahin zengin besin içeriğine rağmen hem kalorisi hem de yağ ve karbonhidrat oranı yüksek bir besindir. Bu yüzden karbonhidrat tüketimi ile ilgili diyet uygulayan kişilerin dikkatli kullanması gerekebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler içinde kalori hesaplamalarına uygun olacak miktarda tüketmelerinde fayda var.
Seyidoğlu Gıda ekibi olarak bu yazımızda tahin ne ile yapılır, içinde yer alan malzemeler nelerdir, içindeki vitaminler ve besin değeri konularında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Sizin için özenle ve ustalıkla hazırladığımız tahin çeşitlerini sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Tahin ile ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı tahin ve pekmez çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.