· Tahin/Pekmezleri Nasıl Üretiyoruz? ·

TAHİN ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

YABANCI MADDELERİN AYIKLANMASI

Susamdaki yabancı maddelerin ayrılması eleme yöntemiylegerçekleşmektedir.

KABUKLARIN SOYULMASI

Susamlar önce 5 misli su içinde 6 saat kadar ıslatılarak kabuklar taneden kolayca ayrılacak bir hale getirilir. Islatma suyu aynlarak taneler silindir şeklindeki hazneye alınır. Kabın içindeki bir palet ile karıştırılarak adeta dövülür.

KABUKLARIN AYRILMASI

Kabuk ve iç karışımından ibaret kitle uygun konsantrasyondaki bir tuzlu su çözeltisine atılatak yoğunluğu farklı kabuk ve içler birbirinden ayrılır. Taneler yüzer halde üstte kalır.

YIKAMA

Soyulmuş taneler soğuk su ile iki kere yıkanarak tuzu uzaklaştırılır ve yıkama işlemi birkaç defa tekrarlanır.

KURUTMA

Yıkanan taneler santrifüjden geçirilmek suretiyle üzerindeki su uzaklaştırılır.

ÖĞÜTME

Susam taneleri soğutulur ve ezilmeye alınır. Ezme modem değirmenlerde yapılır.

ARA ÜRÜN KONTROL

Tanklara alınan tahinlerin dolum öncesi kalite kontrol laboratuarlarında Türk Gıda Kodeksine uygunluğu araştırılarak doluma geçmesi onayı verilir.

DOLUM

Dolum makinasına gelen ürün uygun ambalajlara el değmeden doldurulur.

KAPAK KAPAMA

Doldurulan ürünler hattın devamında hava ile fazla teması olmadan hemen kapatılır.

GARANTİLEME

Kapanan kavanozlar garanti bandı hattında emniyet bandı ile kapak güvenliği sağlanır.

ETİKETLEME

Etiketleme makinasından geçirilerek etiketleme işlemi yapılır.

TARİH KODLAMA

Otomatik olarak ürün tarihi kapağa kodlanır.

KOLİLEME

Ürünün çeşidine göre son kontrolden geçen ürünler kolilenir.Laboratuardan çıkış onayı almış olan ürünler depoya sevk edilir.

PEKMEZ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

ÜZÜM YIKAMA

Üzümler kalite kontrol yapıldıktan sonra yıkamaya verilir. Yıkama işlemleri birkaç defa tekrarlanır.

SAP AYIRMA

Nemlenmiş olan ürüler özel makinalarda saplarından ayrılırlar.

PARÇALAMA

Üzümler paletli parçalama makinalarında kıyılırlar.

EZME VE PRESLEME

Parçalanmış olan üzümler makinalarda ezilir ve preslenerek bulanık halde meyve (üzümi dut, harnup vb.) suyu çıkarılır.

SEPERASYON VE DURULTMA

Bulanık haldeki su yapısındaki kaba parçalardan seperasyon makinalaırnda ayrılır. Şıra ısıtılır, asidi giderilir, soğutulur bir müddet dinlendirildikten sonra süzülür. Daha sonra ürün filtrelerden geçirilerek berrak şıra haline getirilir.

VAKUM ALTINDA PİŞİRME

Şıra vakum altında bir miktar pişirilerek kıvamı koyulaştırılır. Daha sonra soğutulur.

ARA ÜRÜN KONTROL

Tanklara alınan pekmezler dolum öncesi kalite kontrol laboratuarlarında Türk Gıda Kodeksine uygunluğu araştırılarak doluma geçmesi onayı verilir.

DOLUM

Dolum makinasına gelen ürün uygun ambalajlara el değmeden doldurulur.

KAPAK KAPAMA

Doldurulan ürünler hattın devamında hava ile fazla teması olmadan hemen kapatılır.

GARANTİLEME

Kapanan kavanozlar garanti bandı hattında emniyet bandı ile kapak güvenliği sağlanır.

ETİKETLEME

Etiketleme makinasından geçirilerek etiketleme işlemi yapılır.

TARİH KODLAMA

Otomatik olarak ürün tarihi kapağa kodlanır.

KOLİLEME

Ürünün çeşidine göre son kontrolden geçen ürünler kolilenir.Laboratuardan çıkış onayı almış olan ürünler depoya sevk edilir.

Themes by WordPress