Keçiboynuzu Pekmezi Nedir?

Keçiboynuzu Pekmezi Nedir?

Pekmez çok uzun yıllardır bir şifa deposu olarak insanlar tarafından tüketilmektedir. Gelenekselleşmiş lezzetlerimizden biri olan pekmez ülkemizin farklı köşelerinde farklı meyveler ile hazırlanmaktadır. En çok sevilen pekmez çeşitlerinin başında ise üzüm pekmezikeçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezi gelmektedir. Keçiboynuzu pekmezi, Akdeniz ikliminde yetişen bir bitki olan keçiboynuzu ağacından elde edilen ve aynı ismi sahip olan keçiboynuzu meyvesinden elde edilmektedir. Keçiboynuzu insan sağlığı üzerinde sağladığı faydalardan dolayı neredeyse yüzyıllardır insanlar tarafından tüketilmektedir. Bu faydalı besini farklı şekillerde ve lezzetlerde tüketmek isteyen insanlar keçiboynuzu meyvesinden un, pekmez, şurup gibi farklı yiyecekler elde etmişlerdir.

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu pekmezi diğer pekmez çeşitlerine göre daha ön plandadır. Bunun nedeni ise sahip olduğu faydalardır. Uzmanlar karbonhidrat tüketmesinde sakınca olmayan herkesin her gün belirli bir miktarda keçiboynuzu tüketmesini tavsiye etmektedir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda keçiboynuzu pekmezinin sahip olduğu zengin besin içeriği ile çocukların gelişimini olumlu yönde desteklediği bilinmektedir. Ayrıca keçiboynuzu pekmezi:

  • Kan yapıcı etkisinden dolayı kansızlık tedavisinde kullanılmaktadır.

  • İçeriğinde bulunan besin içerikleri sayesinde öksürüğü keser, balgamın sökülmesine yardımcı olur ve bronşları açarak bronşite iyi gelir. 

  • İçerisinde bulunan A, B, B2, B3 ve D vitaminleri vücudumuzda bulunan birçok sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. 

  • Sahip olduğu diğer bir vitamin olan E vitaminin sahip olduğu hücre yenileyici özellik sayesinde cilde iyi geldiği de bilinmektedir. 

Keçiboynuzu pekmezinin bütün bu faydalarının yanı sıra erkeklerde sperm ve kadınlar yumurta sayısının artmasına yardımcı olarak doğurganlığa iyi geldiği de bilinmektedir. 

Keçiboynuzu Pekmezi İle Keçiboynuzu Özü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Keçiboynuzu pekmezi ile keçiboynuzu özü çoğu zaman aynı yiyecekmiş gibi düşünülse de aslında farklı yiyeceklerdir. Keçiboynuzu pekmezi uzun yıllardır kullanılan pekmez elde etme yöntemi yani pişirilip, kaynatılması ve koyulaştırılması ile elde edilmektedir. Keçiboynuzu özü ise keçiboynuzunun çekirdeği ile birlikte soğuk sıkım tekniği ile preslenmesinden elde edilen bir yiyecektir. Her iki yiyecekte keçiboynuzundan elde edilmesine rağmen farklı üretim teknikleri kullanıldığı için aslında farklı iki yiyecektir. 

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Themes by WordPress