Balıktan Sonra Helva Yemek
Karadenizlilerin de dediği gibi balık yedikten sonra üzerine helva yiyin ki, o balık öldüğünü anlasın. İşin şakası bir yana aslında balıktan sonra helva yemek sağlığımız açısından çok çok önemlidir. Eski zamanlardan yaşayan insanlardan bir adet olarak günümüze kadar gelen balıktan sonra tahin helvası yemek esasında vücuda bilmediğimiz ve farkında olmadığımız birçok faydası vardır.
Bu yazımızda balıktan sonra neden tatlı istenir ve neden balıktan sonra helva yenir bu konuların önemini açıklamaya çalışacağız.
Her balık yemeğinden sonra çok aşırıya kaçmadan helva yemek son derece sağlıklıdır.
Genel olarak hepimizin yaptığı gibi balık yedikten sonra üzerine helva istemek helva kültürü kapsamında balıktan sonra helva yemek geleneğine uyan bizlerin meraklanarak sorguladığı konuların her zaman başında gelmiştir. Balık yedikten sonra genel itibari ile yeme ihtiyacı duyulan tatlı türleri arasında büyük bir çoğunluk tarafından helva ile giderilmiştir. Balıktan sonra neden tatlı istenir veya balık yedikten sonra tahin helvası yemek ihtiyacı nereden gelir bu konular hakkında bazı önemli bilgileri Seyidoğlu Gıda olarak sizler için sunacağız.
Balıktan Sonra Helva Yemenin Faydaları
Her mevsim sofralarımızın baş tacı olan balık zengin Omega-3 kaynağı olmasına karşın balık yedikten sonra mide ve sindirim sistemlerimizde ciddi anlamda tahribatlar meydana gelir ve sindirim sistemimiz yine midemiz alt üst olur. Bundan dolayı midede bulantı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelir ve kan şekerimiz maalesef düşer. Balık yedikten sonra halsizlik neden olur sorusuna cevaben, kan şekerimizi yükseltmek adına hemen ardından tatlı bir yiyecek olarak helva tüketiriz.
Helva çeşitleri ve özellikle de tahin helva ile balık tüketirken vücuda giren ağır metaller ötürü, çevresel faktörlerle alınan radyasyon ve bazı kullanılan ilaçların vücutta yarattığı etkilerden vücudumuzu koruyabiliriz. Bunun yanı sıra yine denizlerde oluşan kötü kirlilik oranı nedeni ile yediğimiz balıklarda bulunan ağır metalleri sıfırlamak adına ve ayrıca vücudumuza giren fosfor miktarını düzenlemek için ve midedeki mevcut asit dengesi normal seviyelere döndürmek adına helva çeşitlerini ve tahin helvasını tüketmekte fayda vardır.
Ek olarak balıktan önce helva yemek faslına geçmeden önce, akşam yemeğinde yediğimiz balık yanında bol yeşillik ve buna ek olarak limonda masadaki yerini almalıdır. Çünkü balık her nekadar sağlıklı bir besin türü olsa da içerisinde demir, çinko ve fosfor da barındırdığından dolayı bu besin kaynaklarının emilmesini kolaylaştırmak adına yeşillik ve limon gibi C vitamini içeren besinler ve yeşil sebzelerle tüketilmesi son derece önemlidir.
Helva Türleri Nelerdir?
Helva çeşitleri içerisinde farklı damak tatlarına hitap eden birbirinden lezzetli çeşitler bulunmaktadır. Peki, helva türleri nelerdir? Helvanın ülkemizde ve farklı ülkelerde binlerce tarifi ve çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde en çok bilinen ve severek tüketilen tahin helvası, irmik helvası ve yaz helvası çeşitlerinden bahsedersek;
Tahin helvası, Tahin helvası, kabukları soyulup kızartılan susamların ezilmesi sonucunda elde edilir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücut sağlığı için oldukça önemli bir besindir. Vücut direncini arttıran tahin helvası, oldukça lezzetlidir.
İrmik helvası, adından da anlaşılacağı gibi ana malzemesi irmiktir. İrmik çoğunlukla durum buğdayından üretilir. Çorba, tatlı ve helva yapımında kullanılan iri taneli bir un çeşididir. İrmik helvası sağlık açısından faydalı aynı zamanda lezzetli bir tatlı türüdür.Lifli bir yapıda olan irmik helva, diyet yapanların ve kilo vermek isteyenler için uygun bir gıdadır. Türk mutfağının en sevilen helva çeşitleri oldukça faydalı ve sağlıklıdır.
Yazlık helva, tahinle üretilen helva çeşitleri arasında en sevilen helva çeşitlerinden bir tanesidir. Yaz helvası, diğer helva çeşitlerine göre daha hafif ve eşsiz lezzete sahiptir.Yapımı kolay ve evdeki malzemeler ile de kolayca yapılmaktadır. Softaların en pratik atıştırmalıklarından olan yaz helvası oldukça lezzetlidir. Helva çeşitleri içerisinde yaz helvasının yapımı kolaydır ve kısa zamanda yapılabilmektedir. Kısa zamanda hazırlayacağınız bu helva çeşidini misafirleriniz geldiğinde evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabilirsiniz.