İrmik Helvası İçin Malzemeler
Hızlı ve kolay yapımı ile sofralarınızın en lezzetli ve hafif tatlısı olacaktır. Tel tel dökülen irmik helvası, kıvamında olduğu zaman oldukça lezzetli olacaktır. Kalorisi düşük ve içerdiği besin değerleri ile vitamin ve mineral açısından zengindir. Bu tarifler ile hızlıca kavurup sunabilirsiniz. Bu yazımızda sütlü ve sütsüz irmik helvası tariflerine yer vereceğiz. İrmik helvası çeşitleri içerisinde sütlü olanı için gerekli olan malzemeler;
- 1,5 su bardağı irmik,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 1,5 su bardağı su
- Yarım çay bardağı çam fıstığı
- 1,5 su bardağı süt,
- 1,5 su bardağı toz şeker
İrmik helvası, sütlü, sütsüz, dondurmalı ve dondurmasız çeşitleri ile oldukça lezzetli tatlar sunmaktadır. Sütsüz irmik helvası yapmaya karar verdiyseniz, sütsüz irmik helvası için malzemeler;
- 2 su bardağı irmik,
- Yarım çay bardağı sıvı yağ,
- 1 buçuk su bardağı toz şeker,
- 4 su bardağı su,
- 1 paket vanilya
İrmik helvası için malzemeler hazır ise irmik helvası tarifi nasıl yapılır, ona geçelim.
İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
İrmik helvasının daha lezzetli ve sağlıklı olması için kullandığınız malzemelerin oranlarını iyi ayarlamanız ve malzemelerin organik olmasına özen göstermeniz gerekir. Peki, bu malzemeler ile irmik helvası tarifi nasıl yapılır?
Sütlü irmik helvası için çam fıstıklarını, tereyağıyla birlikte tavada kavurun.
Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 buçuk su bardağı irmiği tencereye aktarıp 20 dakika kısık atışta kavurun.
İrmik helvası şerbeti için su, şeker ve sütü sos tenceresinde karıştırıp, kısık ateşte kaynatın.
Sıcak şerbeti, kavrulan irmiğin üzerine azar azar ekleyerek 8-10 dakika boyunca pişirmeye devam edin. Piştikten sonra, üzerine kapat kapatıp dinlenmeye bırakın, demlenen irmik helvasını servis edebilirsiniz.
Sütsüz irmik helvası yapmak istiyorsanız;
Derince bir kabın içinde şekeri eriyinceye kadar suyla karıştırın. Daha sonrasında vanilyayı ekleyip beklemeye alın.
Bir yandan tavanın içine sıvı yağ ile irmiği ekleyin. İrmikler, esmerleşene kadar sürekli karıştırın.
İrmikler esmerleştiğinde, hazırladığınız şerbeti üzerine dökün 15 dakika boyunca kavurmaya devam edin.
İrmik helvasını, sütlü veya sütsüz olarak deneyebilirsiniz. Özellikle yaz ayları için sunumda dondurma kullanabilirsiniz. Ülkemizin bazı bölgelerinde, dondurmalı irmik helvası oldukça popülerdir. Hafif atıştırmalık olan irmiğin yanına dondurma da oldukça yakışmaktadır.
Bu yazımızda Seyidoğlu Gıda olarak irmik helvası nasıl yapılır, irmik helva yapılması için gerekli malzemeler ve irmik helvası tarifi nasıl yapılır gibi sorulara ve merak edilenlere yanıt vermeye çalıştık. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olan irmik helvasını sizler de evinizde kolaylıkla deneyebilirsiniz. Gerekli malzemelerin az olması ve kısa sürede yapılmasından dolayı hızlı ve pratik bir tatlı çeşididir.