Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması veya pekmez, bal eklenmesiyle yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Genel olarak alışık olduğumuz kahvaltılarda tüketilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı tatlı, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. Oldukça lezzetli ve tatlı olan reçel türleri içerisinde kullanılan meyvelerin besin değerlerini almaktadır. İçerisinde kullanılan besin değerlerinin birçoğu yapılan reçel türlerine de geçmektedir. Özellikle bal, pekmez ve doğal tatlandırıcılarla yapılan reçellerin faydası daha fazladır. Seyidoğlu, “Asırlık tecrübesiyle, geleneksel damak zevki olan reçelleri hijyenik ortamlarda, gıda mühendisleri kontrolünde üretip, ürün kalitesini sürekli geliştirerek, müşteri memnuniyetini sağlamayı ve sektöründe lider olmayı amaç edinmiştir” Tüm reçeller vücut yapısına farklı faydaları bulunmaktadır ve günlük belirli miktarlarda tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Seyidoğlu Gıda olarak hazırladığımız bu yazımızda reçelin faydaları, reçel çeşitleri, reçellerin nelere faydalı olduğu hakkında bilgilere yer vereceğiz. İlk olarak reçelin vücut acısından faydalarından başlayalım;
İlginizi Çekebilir: Reçel Çeşitleri
Vücut Açısından Faydaları nelerdir
Reçel yapılırken içerisindeki meyve çeşitleri oldukça önemlidir. Günümüzde birçok meyveden hatta sebzelerden bile reçel çeşitleri elde edilmektedir. Kullanılan meyveler, şekerle kaynatılarak reçeller yapılmaktadır. Meyvelerin içerisindeki besin değerleri reçellerin içerisine geçmektedir. Bu sayede meyveleri, mevsimi dışında 4 mevsim de tüketebilirsiniz. Bu reçeller yoğun ve stresli geçen günlerde günlük olarak almanız gereken kalorileri, vitamin ve mineralleri en sağlıklı şekilde vücudunuza almanızı sağlamaktadır. Peki, vücut açısından faydaları nelerdir? Reçeller, sofralarımızı süslendiren vitamin ve mineral açısından zengin lezzetli ve sağlıklı besin kaynaklarıdır. İçerisindeki besin değerleri sayesinde gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlamaktadır. Lezzetli reçel çeşitleri ile gün içerisinde vücudunuzun daha dinç olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede gün içerisinde bitkin ve yorgun hissetmezsiniz ve işinize daha kolay odaklanabilirsiniz. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin okulda daha aktif ve başarılı olmalarını sağlamaktadır. Çocuklar için reçelin faydalarından yazının ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğiz.
Zihinsel Olarak Faydaları Nelerdir
Reçel yapımı sırasında şeker ve tatlandırıcı malzemeler kullanılmaktadır. Aynı zamanda doğal reçel tariflerinde de gördüğümüz bal, pekmez veya erik, üzüm gibi meyvelerin suları kullanılmaktadır. Şekerli bir yapıya sahip olan reçeller günlük yaşamda rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Uzmanlar, önemli iş görüşmeleri, sınavlar, toplantılar olduğunda bunlara girmeden önce reçel tüketilmesini önermektedir. Aynı zamanda reçellerin zihinsel olarak faydaları nelerdir diye baktığımızda; önemli ve odaklanılması gereken zamanlarda reçel tüketilmesi gerekir. Reçellerde kullanılan meyveler şeker ve doğal tatlandırıcılar ile tatlandırılmaktadır. Meyvelerin şekeri ve kullanılan doğal şekerler, mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Mutluluk hormonu arttığında kişiler stresli ve heyecanlı olmazlar. Bunların yerine zihinsel olarak daha huzurlu hissederler. Bu sayede sınavlarda, toplantılarda, görüşmelerde veya önemli işlerde daha başarılı olabilirler.
Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı Faydaları Nelerdir
Reçel çeşitleri oldukça fazla olmasına karşın lifli bir yapıya sahiptirler. Lifli besinler bilindiği üzere kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Lifli yapıdaki reçeller, kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça önemli besin kaynaklarıdır. Aynı zamanda kolesterolü düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Reçellerin besin değerlerinde detaylı göreceğimiz sodyum oranını azaltarak yüksek tansiyon riskini düşürmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydaları nelerdir diye baktığımızda, kalp ritmini bozan ve düzenli çalışmasını engelleyen zararlı veya yabancı maddelerin vücuttan atılmasını yardımcı olur. Damar yollarında meydana gelen tıkanmaların onarılmasında etkili ve kan akışının düzenlenmesini sağlamaktadır. İnsan vücudunda farklı organlarda meydana gelen kanser hastalıklarına reçelin faydaları ile devam edelim.
Kansere Karşı Faydaları Nelerdir
İnsan vücudunun düzenli çalışması için sağlıklı bir beslenme gereklidir. Sağlıklı beslenme ve hareket olmadığı zaman çözümü oldukça zor olan hastalıklara karşı vücut direnci zayıflar. Bu hastalıklarla içerisinde vücudun farklı bölümlerinde kansere yakalanma ihtimali artmaktadır. Peki, reçellerin kansere karşı faydaları nelerdir, ne gibi bir fayda sağlamaktadır. İlk olarak kanserli hücreler DNA iplikçiğindeki hasardan dolayı oluşur. Hücrenin normal yaşam siklusunda DNA hasarı olsa da hücre ya bunu onarır ya da ölür. Kanserli hücrelerde hasarlanmış DNA onarılamaz ve kontrolsüz çoğalma başlar. Bunun nedeni düzensiz beslenmeden, gerekli besinlerin vücuda alınamamasından kaynaklanmaktadır. Farklı reçel çeşitleri, içerisindeki meyve çeşitlerine göre günlük alınması gereken besin değerlerini içermektedir. Reçel çeşitleri kanser gibi tedavisi zor olan hastalıklara karşı oldukça etkilidir. Vücutta hasar veren ve DNA hücrelerine zarar veren zararlı ve yabancılara karşı direnç sağlar. Kahvaltılarınızda ve öğünlerinizde beslenme kitle indeksinize göre ve beslenme programınıza göre reçel çeşitlerini tüketmeniz uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Fazla reçel tüketimi vücudunuzda yan etkiye neden olabilir, bunun için yeteri miktarda tüketmeniz gerekmektedir.
Çocuklar İçin Reçel Faydaları
Vücudumuzun sağlığı için tüketilmesi gereken besinler arasında reçel çeşitlerinin olması gerektiğinden bahsettik. Sağlıklı ve faydalı olan bu reçeller birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Bu sorulardan en önemlisi ise, çocuklar için reçel faydaları? Günlük beslenme programlarına çeşitlerin onlarca çeşitlerinden seçim yaparak eklemeler yapabilirsiniz. Çocuklar için bu durum geçerlidir ama onların vücut yapısı ve şekerli ürünlere karşı dayanıklılıkları farklı olduğu için tüketilen reçel miktarlarının daha az olması gerekmektedir. Reçel tüketen çocuklar, meyvelerin içerisindeki vitamin ve mineralleri de alabilmektedirler. Okula giden çocukların daha enerjik olmasını sağlarken, derslerine daha çok odaklanmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda ders saatlerinin fazla oluşundan dolayı çocuklar bitkin ve yorgun düşebilir. Bunun için kahvaltılarda çocukların reçel tüketmesi de gereklidir. Evde hazırladığınız veya Seyidoğlu Gıda üzerinden seçtiğiniz onlarca reçel çeşitlerini çocuklarınıza yedirebilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızın seveceği reçel çeşitlerini belirleyebilirsiniz. Beğendikleri reçel çeşitlerini alırsanız, tüketmeleri için fazla baskı yapmanıza gerek kalmaz.
Bağışıklık Karşısında Faydaları
Birçok hastalığın nedenine baktığımızda temel nedeni bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bağışıklık sistemi, bütün organların ve vücut sisteminin en sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Eğer bağışıklık sistemi zayıflarsa hastalıklara karşı vücudumuz savunmasız kalır ve kolay hasta olabiliriz. Bağışıklık sisteminin güçlü çalışması için günlük tükettiğimiz besinlerin organik ve doğal olması gerekir. Aynı zamanda sağlıklı ürünleri birleştirerek almamız gereken kalori miktarlarını ve besin değerlerini belirlememiz gerekir. Peki, reçellerin bağışıklık karşısında faydaları nelerdir, ne gibi faydaları vardır. Gün içerisindeki koşuşturma ve iş hayatının yoğunluğu ile bazen bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Reçel çeşitleri, içerisindeki vitamin ve mineral değerleri ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Reçelleri günlük olarak beslenme programınıza eklediğinizde vücudunuz zararlı hücrelere ve yabancı maddelere karşı direnç oluşturur. Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeren reçel çeşitleri birçok besinden alacağınız besin değerlerini tek bir besinden almanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda damak tadınıza göre onlarca çeşit arasından seçim yapabilirsiniz.
Boğaz Ağrılarına Karşı Faydaları
Boğaz ağrısı boğaz bölgesinde hissedilen yanma, kuruluk, yutkunma ile kötüleşebilen, boğaz içinde çizilme veya tahriş olma şeklinde hissedilen durumlara verilen genel isimdir. Birçok hastalığın en yaygın görülen ve hissedilen rahatsızlığıdır. Genel nedeni soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlardan oluşur ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Bununla birlikte vücut direnci zayıfsa kış aylarındaki hava değişimleri boğaz ağrılarına neden olmaktadır. Reçel gibi doğal ürünleri kış aylarında da tüketildiğinden bahsetmiştik. Peki, reçelin boğaz ağrılarına karşı faydaları nelerdir. İlk olarak vücudunuzun hastalıklarına karşı korur. Yetersiz ve düzensiz beslenmeye karşı sadece reçel etkili değildir. Özellikle kış aylarında çevresel etkilerden dolayı boğaz ağrısına yakalandığınızda, reçel tüketimi yapabilirsiniz. Özellikle incir, karadut ve çilek reçeli boğazınızdaki hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Boğazda oluşan yanma ve kurumalara karşı doğal antibiyotik etkisi yaratalar boğaz ağrılarını hafifletmektedir. Reçel tüketiminden sonra hafif yanma ve acıma hissi olabilir. Ciddi rahatsızlıkların çözümü için ilk olarak doktorunuza ve aile hekiminize danışmanız oldukça önemlidir. Hastalıklara karşı savunma oluşturmak ve küçük çözümler bulmak için doğal ve sağlıklı reçelleri tüketebilirsiniz.
Solunum Rahatsızlıklarına Karşı Faydaları
Kış hastalıklarının birçoğunu mikrobik hastalıklar oluşturur. Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli bulaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Solunum yolu hastalıklarından bildiğimiz sinüzit, larenjit, bronşit ve zatürre gibi hastalıklar bulunmaktadır. Bu virüsler çevre koşullarıyla birlikte vücudun alması gereken besinlerin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Peki, reçel çeşitlerinin solunum rahatsızlıklarına karşı faydaları nelerdir. Solunum rahatsızlıkları ağızdan, ciğerlere kadar etkilemektedir. Organik ve doğal reçel çeşitleri, kokusu ve yapıcı etkisiyle özellikle kış aylarında enfeksiyonlara karşı güçlü bir savunma sağlamaktadır. Reçeller, organik yapısıyla diğer besinlerden alamadığımız birçok vitamin ve minerali almamızı sağlar. Daha rahat nefes almamızı, ağız kokusunun giderilmesini, rahat nefes almamızı ve nefes borusunda herhangi bir sorun olmamasını sağlamaktadır. Günlük tüketimlere dikkat edildiğinde ve yeteri kadar tüketildiğinde oldukça faydalı olmaktadır.
Reçel Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli ve Ne Kadar Tüketilmeli?
Reçelin vücut sağlığı için birçok faydasından bahsettik. Peki, reçel tüketirken nelere dikkat edilmeli ve ne kadar tüketilmeli? İlk olarak fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Her üründe olduğu gibi ne kadar faydalı olursa olsun fazla tüketim sağlığınız açısından büyük problem olabilir. Yapılan reçel türlerinin doğal ve sağlıklı olması gerekir. Yapay ve koruyucu madde kullanılmayan reçel türlerini tüketmeye özen gösterin. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus; reçellerin cam kavanozlarda saklanması gerekir. Bunun nedeni camların daha sağlıklı olması ve reçelin şekerlenmesini önlemektir.
Reçel servis ederken en bilinen hatalardan biri de metal kullanılması. Pişirme süresinde olduğu gibi serviste de metal kaşıktan uzak durulması, tercihen tahta kullanılması gerekiyor. Servis aracının ıslak olması da bozulması neden olmaktadır.
İnsan vücudunun her şeye ihtiyacı var. Glikoz beynin ilacıdır ama her şey belirli oranlarda olmalıdır. Ucuz reçellerde glikoz ve mısır şurubu gibi kıvam verici madde kullanılan reçellerin sağlıklı olmadığını söyleyebiliriz. Bunları tüketmemeye özen göstermenizde fayda var.
Reçel tüketirken ölçüyü fazla kaçırmayınız, reçellerin 100 gramında 200 ile 300 arasında kalori değerleri bulunur. Ortalama bir değer söylemek gerekirse 2 yemek kaşığı tüketebilirsiniz, bu oranda değişimler olabilir.