Tahin, kış aylarında tüketilmesi ile vücuda soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan korunmayı sağlamaktadır. Her yaş için tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen tahin; karadut pekmezi, üzüm pekmezi, keçiboynuzu pekmezi ile karıştırılarak tatlandırılır ve oldukça lezzetli bir hal almaktadır. Bunun yanında Seyidoğlu markası olarak ürettiğimiz tahinlerde tüketicilerimiz için daima en iyisini hazırlamayı hedefliyoruz. Ülkemizde tahinden birçok besin hazırlanır ve birçok kişi tarafından tüketilmektedir. Tahin ile kek, kurabiye veya tatlılar yapılabilmektedir. Pek çok tarifte yer alan tahin, benzersiz tadı ve eşsiz lezzetiyle uzun yıllardır kullanılan bir gıda maddesidir. Sade olarak tüketilebilen bal, pekmez veya tatlandırıcılarla karıştırılarak onların besin değerleriyle daha faydalı da olmaktadır.
Seyidoğlu Gıda olarak hazırladığımız bu yazımızda tahin nedir, sağlıklı bir tahin nasıl yapılır ve merak edilen birçok soruya yanıtlar vereceğiz. Tarifler ve ürünler hakkında daha fazla bilgi almak için diğer yazılarımızı inceleyebilir ve tahin çeşitlerini sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz.
- Tahin ürünlerimizi buradan görebilirsiniz
Tahin Nedir?
İçerdiği vitamin ve mineral değerleri ile vücut sağlığına pek çok faydalı olan tahin birçok yemekte ve atıştırmalıkta kullanılmaktadır. Peki, tahin nedir, neyden üretilir? Tahin susam bitkisinden elde edilmektedir. Susam ezilir ve birkaç işlemden geçirilir. Bu sayede susamlar koyu ve hafif akıcı bir kıvama getirilir. Sabah kahvaltılarında ve diğer öğünlerde enerji deposu olan tahin özellikle kış aylarında oldukça faydalıdır.
Tahin kahvaltılarda, unlu mamullerde tüketildiği gibi içine bal veya pekmez karıştırılabilir. Ayrıca humus yapımında da kullanılmaktadır.
Pekmez ile karıştırılan tahin daha tatlı bir karışım olmasını sağlar ve aynı zamanda pekmezin de besin değerlerinden faydalanmanızı sağlar. Pekmez ve bal gibi tatlı besinler pekmezin daha tatlı olmasını sağlamaktadır.
Tahin, iyi kalite susam tohumlarının toplanıp eleme işleminden geçirilerek kabuklarından ayrılmasının ardından elde edilen susam tohumlarının yıkanarak bir süre kavrulması ile imal edilmektedir. Kavrulan susamlar, bir süre bekletilerek soğumaya bırakılır ardından kavrulan susamlar özenle ezilerek tahin halini almaktadır.
Tahinin Faydaları Nelerdir?
- Ülkemiz için geleneksel bir lezzet olan tahin; Orta Doğu, Uzak Doğu ve Afrika ülkelerinde de geleneksel bir gıda maddesidir. Tahin, içeriğinde barındırdığı vitaminler ve mineraller ile oldukça besleyici ve doyurucu bir gıda maddesidir. Zengin besin değerine sahip olan bu lezzetli ürün, insan vücudu için sayısız fayda sağlamaktadır.
- Susamdan yapılan tahin lezzetli bir tada sahipken içerisindeki besin değerleriyle vücuda oldukça faydalıdır. İçerisindeki bolca protein, lif, kalsiyum, omega 3, yağ asidi, demir, A ve C vitaminleri bakımından zengin olması sayesinde herkesin tüketmesi gerekir. Tahinin faydaları nelerdir;
- Kan basıncının ve kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Tahin içerisinde bulunan antioksidanlar yabancı ve zararlı besinlerin kana karışmasını engeller ve kan dolaşımının sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Kan dolaşımına fayda sağlayan tahin, kalp krizi, inme gibi birçok kalp rahatsızlığına yakalanma ihtimalini azaltıyor. Kalbin sağlıklı çalışmasına destek oluyor.
- Tahin, içerisinde bulunan kalsiyum değeri sayesinde kemik, eklem ve kas gelişimini desteklemektedir. Gelişim çağındaki çocuklar için tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
- İçinde bulunan C vitamini ve diğer birçok yararlı madde sayesinde tahin, güçlü antioksidan özellikler gösteriyor. Zararlı maddelerin vücuda girmesini ve birikmesini engelliyor.
- İçerdiği omega 3, omega 6 yağ asitleri gibi maddeler sayesinde tahin sinir sistemini olumlu yönde etkiliyor, sinir hücrelerinin sağlıkla çalışmasını sağlarken beyin hücrelerindeki rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlıyor.
- Susamdan üretilen tahin demir açısından zengindir ve demir kansızlık sorununa iyi gelmektedir.
- Aynı şekilde cildin beslenmesini de sağlayan tahin, antioksidan özellikleriyle cildin temizlenmesini, hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Uzun vadede bu etkisi, yaşlanma karşıtı bir etki oluşmasını sağlıyor. Ciltteki lekelenmeler azalırken kırışıklıkların oluşma hızı da yavaşlıyor.
- Bal veya pekmezlerle birleştirilen tahinler, bal ve pekmezin besin değerlerini de almanızı sağlamaktadır. Hem tatlı besin tüketirken hem de besin değerlerinden faydalanmanızı sağlamaktadır.
- Bakır, çinko, potasyum, magnezyum mineralleri bulunan tahin sinir hücrelerinin yenilenmesiniz iyileştirirken kaslarda ve kemiklerde oluşan ağrılara iyi gelmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artan tahin hasta ve yorgun hissetmenizi engelliyor. Bu kadar faydalı olan tahin nasıl yapılmaktadır, onu inceleyelim.
Tahin Nasıl Yapılır?
Sağlıklı tahin yapımını evinizde deneyebilirsiniz, gerekli malzemeler ile evinizde bu tarifi deneyebilir veya Seyidoğlu Gıda üzerinden tahin çeşitlerini ihtiyacınıza göre sipariş verebilirsiniz. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan tahin, ülkemizin yanı sıra yakın coğrafyamızda da farklı şekillerde severek tüketiliyor. Sağlıklı tahin pekmez nasıl yapılır?
Kış ayları için oldukça tercih edilen bir besin tahin, susamdan yapılmaktadır. Tahin, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlerden geçirilerek yapılmaktadır. Susam tohumları sırasıyla eleme, kabuklarının soyulması, ayrılması gibi uygulanan işlemlerden sonra belirli dakikalar arasında ortalama 180 derecede kavrulur. Sonrasında soğuması için bekletilir ve soğumaya bırakılır. Bir süre bekletilerek soğumaya bırakılır ardından kavrulan susamlar özenle ezilerek tahin halini almaktadır. Bu kadar faydalı olan tahinler tek başına tatsız ve lezzetsiz olabilir. Bunun için bal ya da pekmez ile karıştırılarak besin değeri yüksek ve tatlı bir besin elde edilir.
Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?
Tahin yapımı bilinenin aksiye yapımında fazla malzemeye ihtiyaç duymamaktadır. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde tüketebileceğiniz, unlu mamul yapımında kullanabileceğiniz lezzetli ve sağlıklı tahin yapımı için gerekli olan malzemeler nelerdir;
Bir su bardağı susam,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuzlu isterseniz, isteğinize göre 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz.
İstediğiniz kıvama ve lezzete göre bu miktarlarda değişiklik yapabilirsiniz. İçerisinde kullanılan miktarlar damak tadına göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte zeytinyağı fazla olursa kıvamı daha sıvı olur, zeytinyağı eksik gelirse kıvamı daha kuru olabilmektedir.
Yapılışı Nasıl Olmalıdır?
Tahin yapmak susam ve biraz da yağ ile kolaylıkla hazırlanabilmektedir. Hazırladığınız malzemeler ile evde sağlıklı tahin yapılışı nasıl olmalıdır. Kavurma işlemi için iki yöntem kullanabilirsiniz. Bunun için ilk olarak;
Fırını 300 dereceye ayarlayıp ve ısıtın. Tepsiye yağlı kâğıt serip veya tepsiyi yağlayıp üzerine susam tohumlarını yayın ve fırına yerleştirin. Susamları 6 dakika kadar fırında bekletin sonrasında fırından çıkarıp karıştırıp tekrar fırına verin. 6-8 dakika daha fırınladıktan sonra, rengi kahverengiye dönüp, susamlardan kavrulma kokusu gelmeye başladığında bu susamların tam kıvamında kavrulduğunu gösterir. Tepsiyi fırından çıkarıp susamları başka bir yere alın. Eğer tepside tutarsanız susamlar kavrulmaya devam edebilir.
Kavurma işlemi için ikinci yöntem ise fırınınız yoksa yağsız bir tavada kavurabilirsiniz. Tavada kavururken kahverengiye dönen ve koku yaymaya başlayan susamlar kavrulmuş demektir.
Kavurma işleminden sonra susam tohumlarını mutfak robotu veya karıştırıcı içine koyun ve öğütün. Tohumlar parçalandıktan sonra üzerine zeytinyağını ilave edin. Öğütülen susamları zeytinyağı ile birkaç dakika karıştırın ve kıvam kazanmasını sağlayın. Susam ve zeytinyağı karışımı yumuşak bir macun kıvamına gelecektir.
Hazırladığınız karışım çok kuru bir hal aldığında bir çay kaşığı kadar daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda tatlandırmak için çok az miktarda tuz ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız sağlıklı tahini cam kavanozuna alıp oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Fırında ve tavada fazla kavrulan susamlar yanıt olmadan alınması gerekir. Tavadan veya fırından alınan susamlar, soğuk bir kaba alınır bu sayede pişmeye devam etmesi önlenir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise zeytinyağında kavurmamaktır. Tavaya zeytinyağı dökülmeden kavrulur sonrasında karıştırıcıda zeytinyağı eklenir.
Tahin Nasıl Tüketilir?
Tahin ülkemizde çok sevilen bir besindir. Aynı zamanda farklı kullanım şekilleriyle her damak tadına hitap etmektedir. Peki, tahin nasıl tüketilir? Direkt olarak tüketilebileceği gibi poğaça, kurabiye, çörek veya tatlı içine konarak da tüketilebilir. Ülkemizde en yaygın tüketimlerinden biri de tahin pekmez karışımıdır.
Tahin, sade olarak çok tercih edilmese de bazı ülkelerde sos olarak tüketilmektedir. Aslında tek başına çok faydalı olan tahin bazı tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Damak tadına göre sade olarak da tüketilebilmektedir.
Genel olarak tahin, pekmezle ilişkilendirilse de bal ve tahin karışımı da oldukça faydalı bir besindir. Tahin ile bal kahvaltıda karıştırılarak tüketilirse bedene gün boyu enerji verir. Tahin ile bal içerisinde bir sürü faydalar bulunmaktadır. Bundan dolayı balla birlikte tüketilen tahin sağlığa çok iyi gelir.
Tahinli tariflere baktığımızda ülkemizde sevilen tahinli çörek ve tahinli pide yapımında kullanılabilir. Aynı zamanda tahinden, tahin helvası yapılabilmektedir. Tahin şerbetli ve sütlü tatlıların yanına oldukça yakışmaktadır.
Pekmezle karıştırılan tahin oldukça sevilen bir lezzettir. Bunun yanı sıra pekmez çeşitleri sayesinde farklı aromalarda tüketilebilme imkânı bulunmaktadır. Üzüm, keçiboynuzu veya dut pekmezi gibi birçok pekmez çeşidi ile tüketilse de en çok üzüm pekmeziyle karıştırılmaktadır.
Günlük tüketimi ile vücut sağlığı için oldukça faydalı ve bir o kadar da lezzetli olan tahin yemek tariflerinde, tatlı yapımında veya tatlı yanında, atıştırmalık yapımında kullanılabilmektedir. İçerisindeki besin değerleriyle hem faydalı olan tahinden yapılan besinler oldukça lezzetli olmaktadır. Kendi yaptığınız veya Seyidoğlu Gıda üzerinden sipariş verdiğiniz tahin çeşitlerini nasıl muhafaza edebilirsiniz, nerede saklamalısınız, yakından bakalım.
Tahin Nasıl Muhafaza Edilir?
Tahin kış ayları için tüketilmesi lezzetli bir besindir. Yaz ayları için de tüketilen bu besin sıcaklarda ağır gelebilir. Oldukça kullanışlı ve faydalı olan bu besin farklı yerlerde, tatlılarda veya çöreklerde kullanılabilir.
Tahin yapımı oldukça basit olan faydalı bir besindir. Tahin karışımı yapmak veya sade olarak tüketmek için aldığınız tahin nasıl muhafaza edilir, merak edilen bir konudur.
Tahin, kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Bununla birlikte doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Evinizdeki kilerde veya kuru erzak dolabında tahini saklayabilirsiniz. Birebir güneşte kalmaması gerekir ve
Eğer tahini yakın zamanda tüketmeyi düşünmüyorsanız buzdolabında saklamanız daha iyi olacaktır. Kısa sürede tüketmeyi düşündüğünüzde buzdolabında saklamanız önerilmez. Bunun nedeni ise tahin buzdolabında katılaşır. Kapağını açtıktan sonra kullanmayacaksınız yine de buzdolabında saklayabilirsiniz.
Tahini evde yaptığınızda veya dışarıdan aldığınızda kullandıktan sonra kapağını sıkıca kapatın.
Tahin, içerik bakımından mikropların üremesi için elverişli bir ortama sahip değildir. Nadir de olsa tahin bozulabilir ve dikkat edilmesi gerekir.
Tahinler içinde veya üzerinde küflenme var, yüzeyinde renkli tabaka oluşuyorsa, kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
Lezzetli ve faydalı olan tahini evinizde kendiniz de yapabilirsiniz. Bununla birlikte Seyidoğlu Gıda üzerinden satın alabileceğiniz tahin paketlerini cam kavanozlarda 300g, 500g, 550g, aç dök tahini 350g ve 1000 gramlık bidon şeklinde tahinleri inceleyebilir ve ihtiyacınıza göre sipariş verebilirsiniz. Sade tüketmek istemediğinizde tahinlerle birlikte üzüm pekmezi, dut pekmezi, şeker pancarı pekmezi ve keçiboynuzu pekmezlerini inceleyebilir ve kolaylıkla sipariş verebilirsiniz. Tahin ve pekmezlerle ilgili tariflere ulaşmak için sitemizi inceleyebilir ve daha fazla bilgi alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Tahinin Faydaları