Tahinin Faydaları

Tahinin Faydaları
Hemen hemen her evdeki masalarda hep hazır bulunan tahinin faydalarını saymaya geçmeden önce şunu diyebiliriz ki; tahin, pekmez ve tahin pekmez karışımı da damak tadımıza değişik bir lezzet sunmaktadır. Tahin ve pekmezin günlük hayatımızda yemek alışkanlığımıza kattığı lezzet hiçbir zaman değişmeyecek. Peki pekmez ile tüketilen tahinin faydalarını ne kadar çok olduğunu yeterince iyi biliyor muyuz?
Tahinin Faydaları

Ülke olarak tahini genellikle pekmez ile birlikte tükettiğimiz tahin, susam tohumunun ezilmesi sonucu elde edilir. Tahin genel olarak kahvaltılarda sevilerek tüketilir. Tahinin faydaları saymakla bitmez. Tahinin faydaları kalp sağlığının korunmasından vücudumuzdaki bağışık sisteminin güçlenmesine varıncaya kadar birçok faydası olan tahin aynı zamanda tam bir kalsiyum deposudur.

Ülke olarak genelde kahvaltılarda pekmez ile birlikte tüketilen tahin ülkemiz dışındaki bazı ülkelerde ise çok farklı amaçlarla kullanılır. Irak, tahini susam yağı olarak kullanılır. Hindistan tahini cevizle karıştırılır ve çerez olarak tüketir. İsrail ve Japonya genel olarak sos şeklinde tüketir.

Tahin çok faydalıdır çünkü içerisinde demir, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller bolca bulunur. Bunun yanında tahin E vitamini açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Tahinin faydaları saydığımız bu oldukça zengin içeriği sayesinde çok fazladır.

İdeal Bir Tahinin Besin Değerleri ve Kalorisi

  • Tahin, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlarla dolu bir besindir.
  • 1 çorba kaşığı (yaklaşık 15 gram) tahinin besin değerleri şöyle:
  • Kalori: 90
  • Yağ: 8 gram
  • Protein: 3 gram
  • Lif: 1 gram
  • Karbonhidrat: 3 gram
  • Potasyum: 62.1 mg
  • Kalsiyum: 63 mg

Tahin Ne Kadar Tüketilmeli

Kabukları soyularak kızartılan susamların ezilmesi sonucu meydana gelen tahinin insan sağlığına sayısız derecede yatsınamayacak düzeyde birçok faydaları olan mucize düzeyinde bir besin deposudur. Günde 2 kaşık tahin tüketmek vücuttaki zehirleri ortadan kaldırabilecek etkiye sahip olduğunu belirten konusunda deneyimli beslenme uzmanları kahvaltı soflarımızdan eksik edilmemesi gereken bir besin olduğunu ifade etmektedirler.

Beynin sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor, hafızayı güçlendiriyor

Beynin de sağlıkla çalışmasına destek olan tahinin her sabah düzenli olarak tüketilmesi durumunda özellikle hafızayı güçlendirdiği biliniyor. İçerdiği omega 3, omega 6 yağ asitleri gibi maddeler sayesinde tahin sinir sistemini olumlu yönde etkiliyor, sinir hücrelerinin sağlıkla görevlerini yerini getirmeye devam etmelerini sağlıyor.

Kalp Sağlığını Koruyor

Kanın vücudumuzda sağlıkla dolaşmasını sağladığı için tahin, kalp krizi, inme gibi birçok sağlık sorununa yakalanma riskimizi azaltıyor. Kalbin sağlıkla çalışmasına destek oluyor. 

Kemik ve kas gelişimini destekliyor.

Tahinin içinde yüksek oranda kalsiyum bulunuyor eğer çocuklarınızın sağlıklı bir kemik ve kas sistemine sahip olmalarını temenni ediyorsanız kahvaltılarda onlara da gönül rahatlığıyla tahin yedirebilirsiniz. Bu etkisi sadece gelişim çağında değil tüm hayatımız boyunca bize destek oluyor. Her yaşta görülebilecek kırılgan kemikler, güçsüz kaslar gibi sorunlardan muzdaripseniz düzenli olarak tahin tüketmeye başlayarak kas ve kemik sisteminizi zamanla hiç olmadığı kadar güçlü bir hale getirebilirsiniz.

Tahinin içerisinde bulunan yüksek kalsiyum kemik gelişimine katkı sağlar. Uzmanlar özellikle gelişim çağındaki çocuklar, adet zamanında ve hamilelerin tüketmesini öneriyor. İçerdiği amino asit sayesinde kemikleri geliştirirken kasları kuvvetlendirir. Bazı spor eğitmenleri kas yapanlara da tahin tüketmelerin etkili olacağını vurguluyor.

Antioksidanlar Acısından Faydaları Nelerdir?

Bakır, ağrıyı hafifletme ve şişliği azaltma yeteneği ile tanınır. Romatoid artrit semptomlarının tedavisinde etkili anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca astım hastalarında hava yollarının genişlemesine yardımcı olur. Astımlı hastalar, semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan magnezyum içerdiğinden tahini rahatça tüketebilirler.

Tahinin Böbrek Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Tahin karaciğeri çeşitli hastalıklardan korur. Toksinlerin de vücuttan atılmasını sağlayan tahin böbrek hastalıklarını önler ve böbrek sağlığını korur.

Vücutta birikmiş zehri temizliyor.

Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar.
Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Cildi güzelleştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Göz sağlığı için hayati önem taşır.

Kanser Acısından Faydaları Nelerdir?

Tahinin faydaları arasında kansere karşı koruyucu bir etki sağlaması da vardır. Şöyle ki; susam yağı fitik asit adı verilen organik bir madde içerir. Fitik asit ise kanserin gelişimini engelleyen bir etkiye sahip olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Ek olarak susam yağında yüksek miktarlarda bulunan magnezyum minerali de kolorektal kanser riskini azalttığı yine uzmanlar tarafından iddia edilmektedir.

Tahinin Diğer Faydaları Nelerdir?

  • Omega 3 yağ asidi açısından zengin bir içeriğe sahip olmasının yanında zengin içerikli tahin faydaları sayesinde olarak kalpte iltihaplar dolayısıyla meydana gelen kardiyovasküler hastalıkların önüne geçer.
  • Tahin içinde bulundurduğu demir, çinko, selenyum gibi mineraller sayesinde vücudumuzdaki bağışıklık sistemini olumlu yönde destekler. Saydığımız bu mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan tahin, gün içinde yalnızca bir kase kadar tüketilmesi özellikle de soğuk havalarda muhtemel soğuk algınlığı problemlerine dair riski en aza indirger.
  • Kalsiyum açısından oldukça zengin olması dolayısıyla tahin, vücudumuzdaki kemik gelişiminin önemli bir yardımcısıdır.
  • Tahin, kolesterol seviyesini dengeler. Tahin, kolesterol düzensizliğine bağlı olan kalp hastalıklarına karşı önceden önlem alınmasını mümkün kılar.
  • Tahin, B vitamininin bilinen hemen hemen her çeşidini içinde barındırır. Böylelikle tahin, vücuttaki sinir hücrelerinin uyarılmasını sağlamasının yanında kırmızı kan hücrelerinin kalitesini ve sağlığını korur. Dolayısıyla tahinin bu özellikleri ile saçların daha sağlıklı olmasını ve daha parlak olmasını sağladığı ve bunun yanında saç köklerinin beslenmesini sağladığı da söylenebilir.
  • Susam, tahinin ana maddesidir. Susam ise anemiye karşı vücudu korur. Sadece bir tatlı kaşığı tahinde 2 miligram demir bulunur ve bu kadarcık miktar bile vücudumuzun günlük olarak alınmasına ihtiyaç duyduğu demir miktarının yüzde 15’ini karşılar.
  • Tahin %20 oranında saf protein içerir. Bu özelliği ile tahin kas gelişimini destekleyen çok önemli bir doğal kaynaktır. Kasların zorlandığı ağır spor antrenmanlardan sonra tahin tüketilmesi şiddetle önerilir.
  • Tahin saçlarımızın hücre yapısını kuvvetlendirir ve cilt üzerine de haricen uygulandığında cildin ışıldamasını sağlar.
  • Tahinin faydaları arasında diyabeti önleyici özelliği de bulunmaktadır. Tahin içinde bulundurduğu magnezyum minerali sayesinde diyabete karşı etkili olduğu uzmanlar tarafından söylenir. NCBI’in resmi sitesinde yer alan araştırmaların sonucuna göre susam yağının tip 2 diyabet hastalarının kullandığı bazı ilaçların etkinliğini güçlendirdiği görülmüştür.
Tahinin faydalarını tüm hatları ile açıklamaya çalıştık. Bu konulardaki bilgilendirme yazılarımız devam edecektir. Umarız bu bilgiler sizler için faydalı olmuştur. Bizi takip edin.
İlgili Gönderiler
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *